COPD

Bewegen geeft lucht !!

Wordt u benauwd als u bijvoorbeeld de trap oploopt of met klusjes in huis bezig bent? Heeft u last van hoestbuien en heeft uw dokter u de diagnose COPD voorgehouden? Dan heeft u misschien de neiging om lichamelijke inspanning te vermijden in de hoop dat u minder snel kortademig wordt. Maar als u weinig in beweging bent, krijgt u juist meer klachten!

Van veel stilzitten wordt u namelijk minder fit, waardoor u meer energie nodig zult hebben voor de dagelijkse bezigheden. Als alledaagse bewegingen al een hele opgave worden, komt u al helemaal niet meer aan extra bewegen toe. Daardoor is de kans groot dat u in een neerwaartse spiraal terechtkomt: meer benauwdheid, minder bewegen en nóg minder kunnen doen. Deze spiraal kunt u doorbreken door regelmatig te bewegen. Bewegen geeft lucht! Bovendien heeft bewegen nog veel meer positieve effecten:

- Minder klachten van rug en andere gewrichten
- Minder Hart- en vaatziekten
- Positieve invloed op de bloeddruk
- Positieve invloed op botontkalking
- Positieve invloed op stressklachten
- Minder kans op Diabetes
- Enz.

Voor wie?

Het beweegprogramma COPD is bedoeld voor volwassenen vanaf 17 jaar bij wie de diagnose COPD gesteld is. U kunt ook deelnemen als u al een revalidatieperiode in een revalidatiecentrum of ziekenhuis heeft doorlopen.

Het is absoluut niet van belang dat u op het moment van starten in een goede conditie verkeert. De training wordt voor iedere deelnemer individueel opgesteld en zal dus uitgaan van uw conditie op dat moment. En die gaat u vervolgens door middel van training verbeteren!


Doelstellingen

Het beweegprogramma COPD streeft een aantal realistische doelstellingen na:

- Het verbeteren van het uithoudingsvermogen.
- Het vergroten van de loopafstand.
- De toename van spierkracht in armen en benen.
- Het verbeteren van de slijm ophoesten
- Kortom, een verbetering van de kwaliteit van leven!!

Fysiotherapie Klazienaveen is aangesloten bij Longnetwerk Emmen en Omstreken. 

 

 

 Wat is een Zilveren Kruis Pluspraktijk?    Fys Optima