Echografie

WAT IS ECHOGRAFIE

Echografie is bij de meeste mensen bekend vanuit de zwangerschapsdiagnostiek en het zichtbaar maken van het ongeboren kind. Deze techniek kan ook heel goed worden toegepast om spieren, pezen, kapsel, banden, zenuwen en bloedvaten weer te geven.

Hoogfrequent geluidsgolven, welke voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn, worden het lichaam in gezonden. Hierbij wordt een transducer rechtstreeks op de huid geplaatst.

Deze transducer is in staat om de geluidsgolven uit te zenden en terugkerende echo’s te ontvangen. Echo’s ontstaan in het lichaam waar de ene structuur overgaat in een andere.

Deze echo’s worden door een computer razend snel verwerkt tot een beeld op de monitor welke dan de structuren die onder de huid liggen weergeeft.

 

HET ECHO ONDERZOEK

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor het onderzoek, het is geheel pijnloos en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Het onderzoek zal tussen de 10 en 20 minuten in beslag nemen. Er wordt een laagje gel op de transducer aangebracht, waarna deze over de huid bewogen wordt en de beelden op de monitor zichtbaar worden.

Tijdens het onderzoek kan de behandelaar u vragen bewegingen te maken welke dan op het beeldscherm gevolgd en beoordeeld kunnen worden. Ook de patiënt kan het onderzoek op de monitor volgen.

 

OPLEIDING

De medewerkers in onze praktijk welke een echo onderzoek uitvoeren hebben de cursus Musculoskeletal Ultrasound gevolgd en met goed gevolg afgesloten. Deze cursus is speciaal gericht op het gebruik van echografie voor onderzoek van het bewegingsapparaat.

Vanaf 12 september 2012 beschikt Fysiotherapie Klazienaveen over een echografie apparaat.

Hans Leegte, specialist in schouderklachten en Jolande Ros, specialist in enkel -en voet-klachten hebben de Opleiding Echografie (Musculoskeletal Ultrasound) gevolgd.

Het is nu mogelijk om het onderzoek naar aandoeningen van weke delen in schouder-elleboog-pols-heup-knie-enkel/voet gewricht objectief in beeld te brengen.

 

 

 

 Wat is een Zilveren Kruis Pluspraktijk?    Fys Optima